AHA – kwasy owocowe: glikolowy, mlekowy, migdałowy

Uroda 40 plus – AHA – kwasy owocowe: glikolowy, mlekowy, migdałowy
Kwasy owocowe, powszechnie zwane kwasami AHA (skrót od angielskiej nazwy Alpha – Hydroxy Acid) należą do kwasów rozpuszczalnych w wodzie i oddziałują przede wszystkim na warstwę rogową skóry. Nie przenikają przez warstwę sebum, w związku z czym nie mają zdolności oczyszczania porów skóry. Mają działanie keratolityczne, czyli złuszczające naskórek poprzez rozpuszczenie substancji, która skleja komórki, co wpływa na ich spoistość, a w konsekwencji przyspiesza naturalny proces usuwania martwych komórek naskórka. Oprócz właściwości złuszczających, wpływają również w znacznym stopniu na wzrost nawilżenia skóry. Są polecane dla skóry suchej, zgrubiałej i zniszczonej opalaniem. Mogą też być pomocne dla cer trądzikowych, zwłaszcza kwas migdałowy, który wykazuje działanie antybakteryjne. Kwasy AHA przy wyższych stężeniach mogą podrażniać, w niskich – działają wyłącznie na naskórek. Najlepszą ich skuteczność osiąga się przy pH 3-4,5, wyższe pH powoduje, że działają tylko nawilżająco. Występują powszechnie w przyrodzie np. w trzcinie cukrowej, mleku, owocach.
Najczęściej stosowane w kosmetyce kwasy AHA, to:
- glikolowy
- mlekowy
- migdałowy
AHA kwas glikolowy (hydroksyoctowy)
INCI – Glicolic Acid – otrzymywany z soku trzciny cukrowej
Dzięki najmniejszym ze wszystkich kwasów AHA cząsteczkom kwas glikolowy ma bardzo dobre właściwości przenikania, co znaczy, że działa najmocniej i najgłębiej z nich, ale też ma największe właściwości drażniące.
Kwas glikolowy – działanie:
- redukcja drobnych i większych zmarszczek
- zmniejszenie widoczności porów
- usuwanie przebarwień pozapalnych i posłonecznych
- zwiększenie napięcia tkankowego
- stymulacja mikrokrążenia skórnego
W zależności od zastosowanego stężenia osiąga się różne efekty:
- do 15% – mocne działanie nawilżające, mikrozłuszczanie powierzchownej warstwy rogowej naskórka, wspomaganie i odnowa skóry właściwej przez pobudzenie fibroblastów
- od 20 do 35% – mocne działanie nawilżające, silne działanie peelingujące
- od 50 do 70% – złuszczenie naskórka, silne pobudzenie procesów regeneracyjnych w skórze właściwej
Kosmetyki z kwasem glikolowym:
- Avene Triacneal – 6%
- Skinceuticals Blemish +Age Defense – 3,5%
- Isis Pharma Glico-A – 12 %
- Vichy Normaderm
- Uriage Hyseac Soin Actif aux AHA
AHA kwas mlekowy (alfa – hydroksypropionowy)
INCI – Lactic Acid – powstaje podczas fermentacji cukru mlekowego i innych cukrów, występuje w kwaśnym mleku, żurach, kiszonych warzywach
W kosmetyce wykorzystuje się głównie kwas L-mlekowy.
Kwas mlekowy posiada nieco większą cząsteczkę niż kwas glikolowy, przez co normalizuje procesy złuszczania naskórka łagodniej, przy jednoczesnej wysokiej skuteczności. Ponadto ma lepsze działanie przeciwstarzeniowe niż kwas glikolowy.
Kwas mlekowy – działanie:
- nawilżenie, uelastycznienie i ujędrnienie skóry
- spłycenie zmarszczek
- rozjaśnienie przebarwień
- poprawienie struktury i kolorytu skóry
- zwężenie porów
- zwiększenie skuteczności działania innych preparatów kosmetycznych
Kosmetyki z kwasem mlekowym:
- Eucerin DermoPurifyer
- SVR Xerialine Creme Visage
- Cerko Cerkoderm 15 4,5 %
AHA kwas migdałowy (alfa – hydroksyfenylooctowy)
INCI – Mandelic Acid – występuje w gorzkich migdałach
Kwas migdałowy, podobnie, jak kwas mlekowy posiada większą cząsteczkę kwas glikolowy, dzięki czemu działa łagodniej. Może być stosowany u osób, które źle znoszą inne kwasy AHA, przede wszystkim glikolowy. Zwykle nie wywołuje przebarwień pozapalnych, dlatego peeling z jego użyciem można stosować także latem tzw. peeling letni.
W zależności od zastosowanego stężenia osiąga się różne efekty:
- do 10% – mocne działanie nawilżające, mikrozłuszczanie powierzchownej warstwy rogowej naskórka wspomaganie i odnowa skóry właściwej przez pobudzenie fibroblastów
- od 20% do 35% mocne działanie nawilżające, silne działanie peelingujące
Kwas migdałowy – działanie:
- poprawienie elastyczności skóry
- przyspieszenie odnowy komórkowej
- spłycenie zmarszczek i blizn
- zapobieganie starzeniu się skóry
- wygładzenie skóry
- rozjaśnienie przebarwień
Kosmetyki z kwasem migdałowym:
- Pharmaceris:
- Sebo-Almond Peel 5%
- Sebo-Almond Peel 10%
- Bandi Professional Line AHA+PHA – Krem z kwasem migdałowym i polihydroksykwasami
Rzadziej w kosmetyce wykorzystuje się kwas:
- jabłkowy
- cytrynowy
- winowy
Kwas jabłkowy (hydroksybursztynowy)
INCI – Malic Acid – występuje w wielu owocach
Stosowany w niskich stężeniach (do ok. 5 %) delikatnie złuszcza, działa również nawilżająco i rozjaśniająco, w wyższych stężeniach działa złuszczająco oraz zmiękczająco na zrogowaciały naskórek.
Kosmetyki z kwasem jabłkowym:
- Uriage Hyseac Soin Actif aux AHA 2% kwas jabłkowy oraz 7% ester kwasu jabłkowego
Kwas cytrynowy (2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylowy)
INCI – Citric Acid – występuje w owocach np. w cytrynach, ananasach
Wykazuje działanie przeciwutleniające i przeciwbakteryjne, rozjaśnia, nawilża i regeneruje skórę. Zwykle wykorzystywany jest w peelingach rozjaśniających.
Kwas winowy (dihydroksybursztynowy)
INCI – Tartaric Acid – występuje w winogronach i winie
Ze względu na słabe działanie rzadko stosowany jest w kosmetyce.
Źródło: