Kwasy AHA, BHA, PHA, LHA

Uroda 40 plus – Kwasy AHA, BHA, PHA, LHA
Kwasy AHA, BHA, PHA, LHA są dobrą alternatywą dla tych osób, które nie mogą lub nie chcą stosować retinoidów, czy kosmetyków z retinolem.
Kwasy hydroksylowe (hydroksykwasy) to eksfolianty chemiczne, czyli środki złuszczające skórę poprzez przenikanie do głębszych warstw naskórka.
Za wyborem kwasów często przemawia fakt, że rezultaty ich stosowanie są często zdecydowanie szybciej widoczne niż przy kuracji retinoidami, choć może nie aż tak spektakularne. Ponadto, podczas stosowania niektórych produktów z kwasami, szczególnie tych w mniejszym stężeniu przeznaczonych do użytku domowego, efekty uboczne w postaci podrażnienia, czy złuszczania się skóry są zdecydowanie mniejsze. Co równie istotne, stosowanie mniej rygorystycznej ochrony skóry przed promieniowaniem UV podczas kuracji kwasami nie spowoduje dodatkowych podrażnień.
Kwasy – działanie:
- regulacja procesu odnowy komórkowej przez usunięcie zrogowaciałych i martwych komórek
- poprawienie struktury i kolorytu skóry
- wygładzenie naskórka
- lepsze nawodnienie skóry
- zwiększenie produkcji kolagenu i elastyny w skórze
- odblokowanie porów
- spłycenie drobnych zmarszczek
- rozjaśnienie przebarwień i niewielkich blizn
- zwiększenie absorpcji substancji aktywnych zawartych w kosmetykach
Kwasy – podział
kwasy AHA (alfa – hydroksylowe):
- glikolowy (hydroksyoctowy), INCI – Glicolic Acid – otrzymywany z soku trzciny cukrowej;
- mlekowy (alfa – hydroksypropionowy), INCI – Lactic Acid – powstaje podczas fermentacji cukru mlekowego i innych cukrów, występuje w kwaśnym mleku, żurach, kiszonych warzywach;
- migdałowy (alfa – hydroksyfenylooctowy), INCI – Mandelic Acid – występuje w gorzkich migdałach;
- jabłkowy (hydroksybursztynowy), INCI – Malic Acid – występuje w wielu owocachach;
- cytrynowy (2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylowy), INCI – Citric Acid – występuje w owocach np. w cytrynach, ananasach;
- winowy (dihydroksybursztynowy), INCI – Tartaric Acid – występuje w winogronach i winie;
kwasy BHA (beta – hydroksylowe):
- salicylowy, INCI – Salicylic Acid
kwasy PHA (poli – hydroksykwasy):
- glukonolakton, INCI – Gluconolactone
- laktobionowy, INCI – Lactobionic Acid
kwasy LHA (beta – lipohydroksylowe)
- kwas 5-kapriolowosalicylowy – lipidowa pochodna kwasu salicylowego, INCI – Capryloyl Salicylic Acid
Kwasy – polecane bezpieczne stężenie w produktach przeznaczonych do stosowania w warunkach domowych:
- AHA – od 5 do 20%
- BHA – od 1 do 2%
- PHA – od 4 do 6%
- LHA – od 0,3 do 2%
Źródło: