Ascorbic Acid
Nazwa chemiczna
3-keto-L-gulofuranolakton
Nazwa zwyczajowa
Kwas askorbinowy, witamina C, kwas L (+) askorbinowy, lewoskrętna witamina C
Inne nazwy
Acidum ascorbicum, E300
Podstawowe informacje
Kwas askorbinowy (Ascorbic Acid) to organiczny związek chemiczny z grupy witamin, pochodna glukozy o wzorze sumarycznym C6H8O6. Rozpuszczalny w wodzie, częściowo w alkoholu i glikolu propylenowym, stabilny przy pH mniejszym niż 3,5, wówczas gwarantuje przenikanie witaminy przez warstwę rogową naskórka.
W naturze szeroko rozpowszechniony, występuje w dużych ilościach m.in. w dzikiej róży, natce pietruszki, czarnej porzeczce, papryce, brukselce, brokułach, kiwi. Stosowany szeroko w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.
Rola i działanie w kosmetykach
W kosmetykach pełni funkcję antyoksydantu (przeciwutleniacza), regulatora pH i substancji wybielającej.
Kwas L (+) askorbinowy jest ważnym i bardzo dobrze przebadanym składnikiem kosmetycznym. Dostarczany w pożywieniu i suplementach dociera do skóry w niewielkich ilościach, dlatego aby odczuć jego korzystne działanie, powinien być stosowany także zewnętrznie.
Właściwości i działanie kwasu askorbinowego:
- to jeden z najsilniej działających naturalnych antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki i wspomagający ochronę anty-UV
- po przejściu przez naskórek wspomaga syntezę kolagenu, którego ilość spada wraz z wiekiem i hamuje destrukcję włókien kolagenowych i elastyny – białek odpowiedzialnych za jędrność i młody wygląd skóry
- wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, co jest korzystne m.in. dla cer naczynkowych
- zaliczany jest do delikatnie działających kwasów PHA (polihydroksylowych), delikatnie złuszcza i rozjaśnia skórę, poprawia koloryt poszarzałej cery
- hamuje produkcje pigmentu, przez co wspomaga walkę z przebarwieniami i rozjaśnia piegi
- działa łagodząco i przeciwzapalnie, z korzyścią dla cer z trądzikiem różowatym i atopowym zapaleniem skóry
- regeneruje witaminę E, obie witaminy połączone w jednym preparacie wykazują działanie synergistyczne
Kwas askorbinowy (Ascorbic Acid) po rozpuszczeniu w wodzie staje się niestabilny i łatwo ulega rozkładowi pod wpływem czynników zewnętrznych (temperatura, światło, tlen, nieodpowiednie pH), przez co traci swoje cenne właściwości. Aby zachować trwałość i efektywność witaminy C w kosmetyku należy spełnić odpowiednie warunki:
- formuły powinny być bezwodne lub o małej zawartości wody
- należy zapewnić dodatek alkoholu i glikoli
- trzeba zapewnić wysokie stężenie – zwykle stosuje się 5 do 20%, zalecane jest jest jednak nie niższe niż 10%
- konieczne jest zastosowanie formy lewoskrętnej witaminy C – kwasu L (+) askorbinowego – najbardziej skutecznej i aktywnej biologicznie
- aby zagwarantować przenikanie witaminy C przez warstwę rogową naskórka konieczna jest odpowiednia kwasowa wartość pH, niższa niż 3,5
- preparat musi być przechowywany w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce
- preparat musi być przechowywany bez dostępu do światła i tlenu (w ciemnych, szczelnie zamkniętych opakowaniach)
- wskazane jest użycie dodatków innych antyoksydantów stabilizujących kwas askorbinowy – kwasu ferulowego, taniny, bioflawonoidów cytrusowych, zielonej herbaty, polifenoli
Zachowanie tych warunków powoduje, że witamina C szybko przenika przez warstwę rogową naskórka, gdzie kumuluje się i pozostaje przez okres ok. 3 dni. Wchłonięta w skórę nie zmywa się i nie ściera. Stosowana regularnie jest stale obecna w skórze.
Kwas askorbinowy (Ascorbic Acid), poprzez swój kwasowy charakter i niskie pH, może powodować podrażnienia i czasem nie jest dobrze tolerowany przez wrażliwe cery.
Kwas askorbinowy (Ascorbic Acid) stosowany jest najczęściej w preparatach dla cer dojrzałych, redukujących przebarwienia i w kremach ochronnych z filtrami.
2 komentarze
[…] – antyoksydant, nowa generacja pochodnej witaminy C. Po aplikacji na skórę zmienia się w kwas L (+) askorbinowy – silny przeciwutleniacz, hamujący syntezę melaniny, wspomagający tym samym walkę z […]
[…] Więcej ciekawych informacji o kwasie L-(+) askorbinowym możecie znaleźć w innym miejscu mojego bloga – tutaj. […]